Carmen IV

~ G. Bizet'in Carmen'i üzerine bir monolog ~

Perde 4

Libre elle est née et libre elle mourra!

~ Özgür doğmuştu ve özgür ölecek! ~

O günkü boğa güreşine Escamillo kaçakçıları da davet etmiştir. Alan ahali, mallarını satmaya çalışan tüccarlar ve çingenelerle doludur. (À deux cuartos!). Zuniga, Frasquita ve Mercedes kalabalık içindedirler; kızlara Carmen'in artık Escamillo ile birlikte olduğunu açıklarlar. Matadorlar ve yardımcılarından oluşan grup (quadrilla) alayla gelmekte iken kalabalık ahali ve çocuklar onları şarkılarla ve alkışlarla karşılarlar.(Les voici! voici la quadrille). Carmen ve Escamillo kalabalık tarafından alkışlanmakta iken birbirlerine olan aşklarını ifade ederler ve Carmen şimdiye kadar hiç kimseyi Escamillo kadar sevmediğini açıklar.

~ Escamillo ~

Özgürlüğüne kadeh kaldırdım
Bağımsızlığına anlaşmalar imzaladım
Deli dolu akan kanını sevdim Carmen
Aşkımı tutamazlar kafeslerde

~ Carmen ~

Beyazımı karasıyla aldın
Kırmızılar aşkı seçti serbestçe

Ve sen özgürlüğüme taptığında
Aşk hiç siyaha dönmedi

Escamillo arenaya boğa güreşi için girdiği zaman Frasquita Carmen'e Jose'nin kalabalik içinde bulunduğunu ve bunun için çok temkinli olmasını söyler. (Carmen! Prends garde!). Fakat Carmen bunlardan hiç korkmaz, aldırmaz tavırlar takınır. Carmen arenaya girmekte iken gözü dönmüş Jose onun yolunu keser; aşkını tekrarlar; ondan aşkına karşılık ister ve birlikte uzaklara kaçıp yeni bir yaşama başlamalarını teklif eder; fakat Carmen gayet sakin olarak artık onu sevmediğini söyler ve yaşamını değiştirmeyeceğini de bildirir. Serbest doğmuştur ve serbest ölecektir.

~ Don Jose ~

Üşüyorum bana her bakışında
Kıskançlık bulaşıyor aşk kaşığıma

Kirlidir aşkım ama ölümsüzdür
Yeniden dirilir elinden tutmadığında

~ Carmen ~

Bırak sürünsün aşkın yerlerde
Çiğnemesindense sahip olamadığı bir kalbi
Sen kırmızıya aşıksın yüzbaşı
Ama kırmızı kimseye ait olmamalı

Arenadaki seyircilerin sesleri yükselmektedir. Carmen tekrar arenaya girmeye çalışır. Fakat Jose önünü kapatır. Jose bir defa daha Carmen'e kendine geri dönmesi için yalvarır. Fakat Carmen buna kızar ve parmağındaki Jose'nin kendine verdiği yüzüğü sanki hor görürmüş gibi yere atar. (Cette bague, autrefois).

~ Don Jose ~

Bir aşk daha ölüm döşeğinde
Kurtulmalı bu acıdan
Eğer kırmızıya aşıksam
Varsın durmasın aksın o yaratıktan dışarı

Jose bıçağını çekip Carmen'in göğsüne saplar. (Eh bien, damnée). Arenadaki seyirciler Escamillo'nun galibiyetine tezahürat yaparken Carmen son nefesini verir.

~ Carmen ~

Tutamadığın ata zincir vurdun sen
Sindiremedin gülün dikenlerini

Üzülme matador, sevgilim!
Aşk kadar huzur verici ölüm.
Ve artık özgür bütün kırmızılar.

Don Jose Carmen'in ölüsü önünde diz çöker. Seyirciler arenadan çıkarken Jose'yi Carmen'in ölüsünün yanında diz çökmüş, onun katili olduğunu itiraf ederken bulurlar.

Ah! Carmen! ma Carmen adorée!

~ Ah! Carmen! Delicesine sevdiğim Carmen! ~

LA FIN

~ SON ~



Ocak 26, 2010

Perde Özetleri: "Carmen." Wikipedia, Özgür Ansiklopedi. 11 Ekim 2009, 05:57 UTC. 12 Ekim 2009, 18:35 <http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Carmen&oldid=6535716>.
Görsel: Valueless blood ~ bastys @ Deviantart
Perde özetleri, görsel ve orijinal Fransızca sözler dışındaki tüm içerik blog sahibine aittir.


Comments

Popular Posts